Open of gesloten goot

Open goot

open waterafvoer gemeentehuis Meppel

Open goten bieden de mogelijkheid om gebruikers de wijze van waterbeheer te laten ervaren. Architectonisch kunnen deze goten een belangrijke bijdrage leveren aan de beeldkwaliteit. Open goten kunnen niet met een reguliere borstelwagen lastiger worden gereinigd. De goten kunnen door de grotere mogelijke diepte meer water afvoeren en zijn minder afhankelijke van natuurlijk of aangelegd verval. De goten kunnen een belemmering vormen of gevaarlijk zijn voor weggebruikers (kinderwagens, fietsen, etc.). Dit vraagt aandacht bij het ontwerp.

Gesloten of halfopen goot

Een geprefabriceerde met een rooster afgedekte goot is een eenvoudige vorm van bovengrondse afvoer voor op straat en op pleinen. Het straatprofiel kan identiek zijn aan een conventionele oplossing met straatkolken maar dan zonder kolken.

De goten kunnen door de grotere diepte meer water afvoeren en zijn minder afhankelijke van natuurlijk of aangelegd verval. Bedekte goten moeten regelmatig doorgespoeld worden. Een halfopen goot zorgt tevens voor afvoer van water ter plekke.

Afgedekte goten kunnen gemakkelijk toegepast worden in binnenstedelijke situaties aangezien zij het gebruik van een weg niet belemmeren. Fietsers en voetgangers kunnen deze goten veilig passeren. Voor bedekte goten zijn veel verschillende prefab producten in de handel verkrijgbaar.

voor uitvaartcentrum Dela in Oldenzaal werd de afvoer van hemelwater via grindkoffers voorzien