Nog een hobby: Wilde dieren spotten

Nacht-actieve dieren als steenmarter en egel komen in Nederland geregeld in tuinen voor, maar worden maar zelden gezien. Met een wildcamera maak je deze dieren zichtbaar. Een wildcamera is een camera met een bewegingssensor die zowel overdag als ’s nachts foto’s maakt.

Steenmarter

Voor de zoogdierenvereniging ben ik sleutelvrijwilliger. Inwoners uit de gemeente Meppel kunnen zich aanmelden, waarna ik bij hen een wildcamera komt plaatsen in de tuin. De foto’s worden vervolgens bekeken met de betrokkenen. Dit is niet alleen leuk en leerzaam, het project levert ook waardevolle informatie op over hoe zoogdieren de urbane natuur benutten. Daarnaast geef ik voorlichting over het natuurvriendelijker inrichten van hun tuin.

Met behulp van nachtcamera’s wordt gehoopt meer zicht te krijgen op het soort zoogdieren dat tuinen bezoekt. De huiskat staat met stip op nummer één, maar ook de bunzing, steenmarter, das en vos worden gezien. Zes gemeenten doen mee aan het project ‘Wildcamera, zoogdieren in de achtertuin’: Deventer, Wageningen, Nijmegen, Amersfoort, Haarlemmermeer en Meppel. In elke gemeente rouleren vier camera’s in willekeurige tuinen van particulieren.

De Zoogdiervereniging werkt in dit project samen met Silvavir, Wageningen University & Research, Natuurpunt en vele vrijwilligers. Een van die vrijwilligers ben ik. Wil je meer weten? Laat gerust iets horen!

Op onderstaand filmpje een uitzending van Roeg, het natuurprogramma van RTV Drenthe. Hier geef ik een toelichting vanuit mijn eigen tuin.

http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/28/Roeg/aflevering/22594 (Vanaf 06:30 min).