Posts

Op het perceel op de hoek met de Buitenstouwe ligt de wens van de initiatiefnemers om een nieuw erf te ontwikkelen met de functie wonen (dubbele bewoning). In het gebied liggen meerdere woonerven. Doel is om een moderne woonboerdij als twee-onder-één kap te bouwen, passend in het landschap en aansluitend op de karakteristieken van de streek. Het is gewenst om een compact erf te ontwikkelen. Het perceel aan de Buitenstouwe is kenmerkend en karakteristiek. Momenteel is het in gebruik als agrarisch grasland. Het is gewenst de ruimte open te houden en de karakteristiek zoveel mogelijk te behouden. Door herbestemming van andere kavels is het mogelijk geworden dit perceel tot ontwikkeling te brengen. Buro Stad en Land b.v. stelde het ruimtelijk kwaliteitsplan op

1169-01-V4rapp2

  • De situering van gebouwen en landschappelijke inrichting volgt de historische structuur van het landschap.
  • De momenteel beperkte singel aan de oostzijde wordt versterkt door
    extra aanplant.
  • Vanaf twee zijden is er zicht op de nieuwe ontwikkeling. Het voorgedeelte dat een meer intensieve inrichting kan krijgen is gelegen aan de Klaas Kloosterweg. De inrit is dicht tegen de oostelijke kavelgrens gesitueerd. Vanaf de Buitenstouwe is zicht op het zij- en achtergedeelte van het erf. Hier moet juist aandacht zijn voor de landschappelijke kwaliteit
    en een meer extensieve sfeer worden beoogd, passend bij het karakter van de boerderij. Op het erf is voldoende ruimte om te kunnen keren,
  • Achter op het erf is de kapschuur voorzien. Met een karakteristiek weidehek en gekloofde eiken/kastanje paaltjes wordt de grens tussen erf, weitje en weiland gemarkeerd.
  • De voortuin gaat vanaf de weg met gras over in een typische Staphorster boerentuin, gescheiden door een lage haag van beuk. Achter de beukenhaag kunnen heesters als boerenjasmijn, hortensia, forsythia en lagere sierheesters en –planten een plek krijgen.
  • Twee hoogstamfruitbomen markeren de entree.
  • De haag wordt deels omgezet rond de hoek waarna dezst2e overgaat in de groente-/nutstuin. Deze tuin ligt open in het landschap, er is zicht op vanaf de Buitenstouwe. Een drietal hoogstamfruitbomen markeert de overgang naar het omliggende land.
  • Achter het erf is plaats voor een extra fruitboom in een (speel)weide

 

 

De oostelijke entree van Lemele bestaat uit clusters bebouwing met beplanting, met daartussen mooie vergezichten. Langs de Lemelerweg staan bomen. De enkele erven in het gebied liggen besloten in het landschap. Beplanting komt op de erven en aan de flanken van de essen voor. Opdrachtgever wil een voormalig mechanisatiebedrijf ontwikkelen tot twee woningen. Wij maakten het ruimtelijk kwaliteitsplan. Read more

Een voormalig agrarisch bedrijf in de ecologische hoofdstructuur (EHS) wil de vrijgekomen stallen en kuilopslagen slopen en als compensatie een nieuwe woning bouwen. Aangezien het erf in de EHS gelegen is moet middels een goed plan voldoende gecompenseerd worden.  Read more

In samenwerking met Rombou hebben we het Ruimtelijk kwaliteitsplan opgesteld voor de realisatie van een nieuwe aardappelbewaarloods in de Lutte. Op dit prachtige oude Twentse erf is de nieuwe loods zorgvuldig ingepast. Bewust wordt het erf niet geheel afgeschermd met groen maar mogen de schuren juist gezien worden. In een donkere kleurstelling en een sobere architectuur past de nieuwe loods goed in het landschap.

 

Buro Stad en Land b.v. is gevraagd om een plan te maken voor het erf op de hoek van de Oudeweg en de Hardenbergerweg te Mariënberg. Met dit plan zal de noordelijke dorpsrand en flinke impuls krijgen.  Read more

Buro Stad en Land is gevraagd om uitwerking te geven aan de erfinrichting als onderdeel van een rood voor rood aanvraag op het perceel  te Luttenberg


Read more

Initiatiefnemer wil het middels de rood-voor-roodregeling mogelijk maken één extra woonbestemming naast het erf te realiseren. Ten behoeve van dit initiatief is het noodzakelijk het bestemmingsplan te wijzigen, onderdeel hiervoor vormt het door ons opgestelde Ruimtelijk kwaliteitsplan.

 

Read more

Loonbedrijf Wetering heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een groot bedrijf met veel materieel. De bestaande bebouwing paste niet meer bij de hedendaagse moderne bedrijfsvoering. Buro Stad en Land b.v. maakte het ruimtelijk kwaliteitsplan. Naast aanplant van gebiedseigen groen is ook de architectuur ontworpen binnen het oude landschap.  Read more

Voor  manege  De Blesse is een Ruimtelijk kwaliteitsplan opgesteld om een uitbreiding mogelijk te maken. Het plangebied ligt in een zogenaamde karakteristieke woudontginning en is onderdeel van een lintbebouwing. De uitbreiding vergt een zorgvuldige inpassing van het erf. Buro Stad en Land b.v. kent het landschap en heeft daardoor het Ruimtelijk kwaliteitsplan met succes opgesteld.  Read more