Op het perceel op de hoek met de Buitenstouwe ligt de wens van de initiatiefnemers om een nieuw erf te ontwikkelen met de functie wonen (dubbele bewoning). In het gebied liggen meerdere woonerven. Doel is om een moderne woonboerdij als twee-onder-één kap te bouwen, passend in het landschap en aansluitend op de karakteristieken van de streek. Het is gewenst om een compact erf te ontwikkelen. Het perceel aan de Buitenstouwe is kenmerkend en karakteristiek. Momenteel is het in gebruik als agrarisch grasland. Het is gewenst de ruimte open te houden en de karakteristiek zoveel mogelijk te behouden. Door herbestemming van andere kavels is het mogelijk geworden dit perceel tot ontwikkeling te brengen. Buro Stad en Land b.v. stelde het ruimtelijk kwaliteitsplan op

1169-01-V4rapp2

  • De situering van gebouwen en landschappelijke inrichting volgt de historische structuur van het landschap.
  • De momenteel beperkte singel aan de oostzijde wordt versterkt door
    extra aanplant.
  • Vanaf twee zijden is er zicht op de nieuwe ontwikkeling. Het voorgedeelte dat een meer intensieve inrichting kan krijgen is gelegen aan de Klaas Kloosterweg. De inrit is dicht tegen de oostelijke kavelgrens gesitueerd. Vanaf de Buitenstouwe is zicht op het zij- en achtergedeelte van het erf. Hier moet juist aandacht zijn voor de landschappelijke kwaliteit
    en een meer extensieve sfeer worden beoogd, passend bij het karakter van de boerderij. Op het erf is voldoende ruimte om te kunnen keren,
  • Achter op het erf is de kapschuur voorzien. Met een karakteristiek weidehek en gekloofde eiken/kastanje paaltjes wordt de grens tussen erf, weitje en weiland gemarkeerd.
  • De voortuin gaat vanaf de weg met gras over in een typische Staphorster boerentuin, gescheiden door een lage haag van beuk. Achter de beukenhaag kunnen heesters als boerenjasmijn, hortensia, forsythia en lagere sierheesters en –planten een plek krijgen.
  • Twee hoogstamfruitbomen markeren de entree.
  • De haag wordt deels omgezet rond de hoek waarna dezst2e overgaat in de groente-/nutstuin. Deze tuin ligt open in het landschap, er is zicht op vanaf de Buitenstouwe. Een drietal hoogstamfruitbomen markeert de overgang naar het omliggende land.
  • Achter het erf is plaats voor een extra fruitboom in een (speel)weide