Natuurlijke wadi’s

,

Wadi’s zorgen in parken en groenvoorzieningen voor een vertraagde waterafvoer. Door water langer onderweg te laten zijn en langzaam in de bodem te laten infiltreren wordt het oppervlakte bij overmatige neerslag minder belast. Wadi’s vullen zich door hemelwater bovengronds af te voeren en hemelwaterafvoeren af te koppelen en deze richting wadi te vervoeren middels drains, open goten of leidingen.

Door wadi’s met een meer aangepaste vegetatie te beplanten kunnen deze een grotere rol spelen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de stad en krijgen ze een meer diverse, aantrekkelijkere verschijning.

wadi bij aanleg waterkering waterschap noorderzijlvest, gemeente de marne en staatsbosbeheer

Meer natuurlijk vormgegeven wadi’s kunnen een rol spelen als ecologische verbindingszone in de wijk en in de stad. Hierbij is vooral van belang dat de vegetatie hoog opgaand is om dekking te bieden voor zich verplaatsende kleine zoogdieren, amfibieën en insecten zoals dagvlinders en sprinkhanen. Een bewust vormgegeven en aaneengesloten groenblauwe dooradering van de stad is van grote betekenis voor de stedelijke biodiversiteit en leefkwaliteit.

In tegenstelling tot wat nu gebruikelijk is, zou in wadi’s meer gebruik gemaakt kunnen worden van planten die gewend zijn aan wisselende waterstanden die van nature in beekdalen en aan oevers voorkomen. Tegenwoordig wordt voornamelijk gekozen voor robuuste grasmengsels die goed bestand zijn tegen betreding en langere periodes van droogte. Het grasmengsel kan weer minder goed tegen langere periodes van nattigheid. Een meer gevarieerde aanplant, met gras om op te spelen en met hogere beplanting voor de diversiteit van flora en fauna, zal de wadi’s nog aantrekkelijker maken. Wadi’s vervullen dan meer functies dan alleen waterbeheer. Een meer diverse beplanting zorgt voor een beter doorwortelde bodem die op de lange termijn beter doorlatend blijft. Wel wordt de opslagcapaciteit ongeveer 1% (dus verwaarloosbaar) kleiner door het toegenomen plantenvolume.

Voor het nieuwe Zwembad in Emmen werd een waterretentiegebied ingepast welke tevens dient als natuurbeleef- en speelvoorziening

Plan voor gemeente De Marne, nat duinlandschap als wadi in Lauwersmeer

Meer natuurlijke wadi’s vragen een ander onderhoud. Terwijl met een grasmengsel ingezaaide wadi’s minimaal eens in de twee weken gemaaid moeten worden vraagt een meer natuurlijke wadi minder regulier onderhoud maar meer aandacht met betrekking tot zwerfvuil.

3D-visualisatie door Buro Stad en Land voor ontwikkeling Stiens

Plan voor woningbouw Stiens met grote, centrale waterinfiltratievijver