Het project Súd Ie richt, in samenwerking met Staatsbosbeheer, de Bochtjesplaat opnieuw in. De Bochtjesplaat, met een oppervlakte van zo’n 50 hectare, grenst aan de westkant van het Lauwersmeer ter hoogte van Ezumazijl. In het door kades omgeven oeverland zijn nu vooral weidevogels en brandganzen te vinden.

De Bochtjesplaat is van landschappelijke – en natuurwaarde waarde binnen het Lauwersmeergebied. De voorgenomen herinrichting is met name belangrijk om de Natura 2000-doelstellingen voor het Lauwersmeer te kunnen halen. Er moet een gebied ontstaan met meer afwisseling in open en gesloten, droog en nat, hoog en laag.

Het project is door Buro Stad en Land in samenwerking met Buro Horatius voor Staatsbosbeheer en inmiddels uitgevoerd.

Aantrekkelijk voor steltlopers en recreanten

Het gebied bestaat nu overwegend uit grasland en riet. Door vergraving, gezoneerde begrazing en het versterken van de huidige kade moet de Bochtjesplaat transformeren in een gevarieerd gebied met nat grasland, ruig rietland en ondiepe waterplassen. Op deze manier wordt het een geschikt leefgebied voor steltlopers en rietbroeders. Door een aantal wandelpaden aan te leggen, gecombineerd met uitzichtpunten, wordt het gebied ook recreatief aantrekkelijk.

De uitwerking

De uitwerking

Welke maatregelen?

Om de gewenste doelstellingen te halen wordt van zo’n 10 hectare de bovengrond ontgraven en wordt de waterstand verhoogd en water langer vastgehouden door versterking van bestaande dijkjes en het plaatsen van stuwtjes en duikers. Het noordelijke deel van zo’n 21,5 ha. zal een peil krijgen van -0.50 NAP en daarmee leefgebied worden voor steltlopers. De zuidzijde met een oppervlakte van zo’n 33 ha. krijgt een peil van -0.35 NAP ten behoeve van rietontwikkeling. Een gebied aan de oostzijde van zo’n 5 ha. zal worden gechopperd ten behoeve van rietverjonging.

Voor LTO Noord en Staatsbosbeheer is het plan Engbertsdijksvenen uitgewerkt. Binnen de Engbertsdijkvenen gaan als gevolg van de aanwijzing als Natura 2000-gebied veranderingen plaatsvinden in de waterhuishuishouding en ruimtelijke situatie. Voor o.a. bewoners van de Bavesbeekweg zullen deze veranderingen mogelijk verstrekkende gevolgen kunnen hebben. LTO Noord projecten wil bewoners en overige betrokkenen zo goed mogelijk informeren over de gewenste situatie. Voor een informatiemoment is een viertal inrichtingsmodellen uitgewerkt om te komen voor een voor alle partijen zo gewenst mogelijke toekomstsituatie. U heeft Buro Stad en Land gevraagd een viertal presentatiepanelen te leveren waarmee de presentatie kan worden ingezet.

Op het perceel op de hoek met de Buitenstouwe ligt de wens van de initiatiefnemers om een nieuw erf te ontwikkelen met de functie wonen (dubbele bewoning). In het gebied liggen meerdere woonerven. Doel is om een moderne woonboerdij als twee-onder-één kap te bouwen, passend in het landschap en aansluitend op de karakteristieken van de streek. Het is gewenst om een compact erf te ontwikkelen. Het perceel aan de Buitenstouwe is kenmerkend en karakteristiek. Momenteel is het in gebruik als agrarisch grasland. Het is gewenst de ruimte open te houden en de karakteristiek zoveel mogelijk te behouden. Door herbestemming van andere kavels is het mogelijk geworden dit perceel tot ontwikkeling te brengen. Buro Stad en Land b.v. stelde het ruimtelijk kwaliteitsplan op

1169-01-V4rapp2

  • De situering van gebouwen en landschappelijke inrichting volgt de historische structuur van het landschap.
  • De momenteel beperkte singel aan de oostzijde wordt versterkt door
    extra aanplant.
  • Vanaf twee zijden is er zicht op de nieuwe ontwikkeling. Het voorgedeelte dat een meer intensieve inrichting kan krijgen is gelegen aan de Klaas Kloosterweg. De inrit is dicht tegen de oostelijke kavelgrens gesitueerd. Vanaf de Buitenstouwe is zicht op het zij- en achtergedeelte van het erf. Hier moet juist aandacht zijn voor de landschappelijke kwaliteit
    en een meer extensieve sfeer worden beoogd, passend bij het karakter van de boerderij. Op het erf is voldoende ruimte om te kunnen keren,
  • Achter op het erf is de kapschuur voorzien. Met een karakteristiek weidehek en gekloofde eiken/kastanje paaltjes wordt de grens tussen erf, weitje en weiland gemarkeerd.
  • De voortuin gaat vanaf de weg met gras over in een typische Staphorster boerentuin, gescheiden door een lage haag van beuk. Achter de beukenhaag kunnen heesters als boerenjasmijn, hortensia, forsythia en lagere sierheesters en –planten een plek krijgen.
  • Twee hoogstamfruitbomen markeren de entree.
  • De haag wordt deels omgezet rond de hoek waarna dezst2e overgaat in de groente-/nutstuin. Deze tuin ligt open in het landschap, er is zicht op vanaf de Buitenstouwe. Een drietal hoogstamfruitbomen markeert de overgang naar het omliggende land.
  • Achter het erf is plaats voor een extra fruitboom in een (speel)weide

 

 

Buro Stad en Land heeft het inrichtings- en beeldkwaliteitsplan opgesteld naar aanleiding van de verplaatsing van een agrarisch bedrijf aan de Gemeenteweg naar een locatie aan de Klaas Kloosterweg te Staphorst. Om de toekomstige groei van het bedrijf te faciliteren, en het bedrijf te optimaliseren wordt het agrarische bedrijf verplaatst naar deze nieuwe locatie in het buitengebied van Staphorst. De wens is om de huidige locatie te bestemmen als woonlocatie. Het agrarische bedrijf is een grondgebonden veehouderij met melkvee. De doelstelling is het exploiteren van een modern melkveebedrijf, waaruit een volwaardig ondernemingsinkomen kan worden behaald. In de huidige situatie aan de Gemeenteweg zijn in de directe omgeving van het bedrijf diverse burgerwoningen en bedrijfsgebouwen van derden met milieucontouren aanwezig die de (beoogde) ontwikkeling belemmeren. Het doel is te komen tot de juridische en beleidsmatige medewerking voor de herbestemming van het terrein aan de Gemeenteweg. Onderdeel van de benodigde bescheiden vormde het inrichtings- en beeldkwaliteitsplan. Voor de nieuwe ontwikkeling aan de Klaas Kloosterweg was door ons reeds eerder een ruimtelijk kwaliteitsplan opgesteld.

staphorst kko

In 2018 leverde Buro Stad en Land samen met Springpartner Jacob Heitman het Recreatieplan De Benderse voor Natuurmonumenten af. De Benderse is een druk bezocht gebied van Natuurmonumenten binnen het Dwingelderveld. De planvorming bleek een intensief traject voor opdrachtgever, bewoners en gebruikers van het gebied maar heeft uiteindelijk geleid tot volle tevredenheid van de betrokkenen. Voor de komende jaren is een plan gepresenteerd waar iedereen mee uit de voeten kan. Nieuwe wandelpaden, een beheervisie voor de heide, een aanzet voor een ATB-route, het optimaliseren van parkeerterreinen, een hondenlosloopgebied enz. Mijn bijdrage bestond uit de inventarisatiewerkzaamheden, de planuitwerking, de verbeelding, de presentatie aan en afstemming met betrokkenen en de opmaak van de rapportage. Kaartmateriaal werd gerealiseerd met QGIS.

Gemeente De Marne
Staatsbosbeheer
Waterschap Noorderzijlvest

Inrichtingsvisie voor Strandweg De Marne, Lauwersmeer afgerond. Mooie klus, mooi moment, op naar nóg meer orchideeën.