Het project Súd Ie richt, in samenwerking met Staatsbosbeheer, de Bochtjesplaat opnieuw in. De Bochtjesplaat, met een oppervlakte van zo’n 50 hectare, grenst aan de westkant van het Lauwersmeer ter hoogte van Ezumazijl. In het door kades omgeven oeverland zijn nu vooral weidevogels en brandganzen te vinden.

De Bochtjesplaat is van landschappelijke – en natuurwaarde waarde binnen het Lauwersmeergebied. De voorgenomen herinrichting is met name belangrijk om de Natura 2000-doelstellingen voor het Lauwersmeer te kunnen halen. Er moet een gebied ontstaan met meer afwisseling in open en gesloten, droog en nat, hoog en laag.

Het project is door Buro Stad en Land in samenwerking met Buro Horatius voor Staatsbosbeheer en inmiddels uitgevoerd.

Aantrekkelijk voor steltlopers en recreanten

Het gebied bestaat nu overwegend uit grasland en riet. Door vergraving, gezoneerde begrazing en het versterken van de huidige kade moet de Bochtjesplaat transformeren in een gevarieerd gebied met nat grasland, ruig rietland en ondiepe waterplassen. Op deze manier wordt het een geschikt leefgebied voor steltlopers en rietbroeders. Door een aantal wandelpaden aan te leggen, gecombineerd met uitzichtpunten, wordt het gebied ook recreatief aantrekkelijk.

De uitwerking

De uitwerking

Welke maatregelen?

Om de gewenste doelstellingen te halen wordt van zo’n 10 hectare de bovengrond ontgraven en wordt de waterstand verhoogd en water langer vastgehouden door versterking van bestaande dijkjes en het plaatsen van stuwtjes en duikers. Het noordelijke deel van zo’n 21,5 ha. zal een peil krijgen van -0.50 NAP en daarmee leefgebied worden voor steltlopers. De zuidzijde met een oppervlakte van zo’n 33 ha. krijgt een peil van -0.35 NAP ten behoeve van rietontwikkeling. Een gebied aan de oostzijde van zo’n 5 ha. zal worden gechopperd ten behoeve van rietverjonging.

Als natuur- groen- en landschapsadviseur werken wij ook op detacheringsbasis aan uiteenlopende projecten voor overheidsorganisaties en commerciële partijen. Wilt u uw plan ook liever binnen eigen organisatie opgesteld hebben? Of heeft u tijdelijk versterking nodig?

Bij interesse informeer ik u graag over de mogelijkheden,  voorwaarden en het scherpe tarief.

Vriendelijke groet, Wilfred Hilbers

0641665576

Voor LTO Noord en Staatsbosbeheer is het plan Engbertsdijksvenen uitgewerkt. Binnen de Engbertsdijkvenen gaan als gevolg van de aanwijzing als Natura 2000-gebied veranderingen plaatsvinden in de waterhuishuishouding en ruimtelijke situatie. Voor o.a. bewoners van de Bavesbeekweg zullen deze veranderingen mogelijk verstrekkende gevolgen kunnen hebben. LTO Noord projecten wil bewoners en overige betrokkenen zo goed mogelijk informeren over de gewenste situatie. Voor een informatiemoment is een viertal inrichtingsmodellen uitgewerkt om te komen voor een voor alle partijen zo gewenst mogelijke toekomstsituatie. U heeft Buro Stad en Land gevraagd een viertal presentatiepanelen te leveren waarmee de presentatie kan worden ingezet.

Momenteel deeltijd gedetacheerd bij de gemeente Heerenveen. Leuk werk, groenrenovaties, beheeradviezen, (her)inrichting van speelterreinen, ontwikkelingsvisies etc. etc., ook behoefte aan extra capaciteit?

Aan de Kieftsbeeklaan 36 Almelo ligt de wens om het perceel met boerderij en bijgebouwen om te vormen tot 2 woonpercelen. Deze ontwikkeling moest landschappelijk goed ingepast moeten worden. Hiervoor werd een beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan (BJZ.nu) opgesteld. Buro Stad en Land wordt door diverse gemeenten aangemerkt als specialist op het gebied van landschappelijke inpassings- en ontwikkelingsplannen, en onderscheidt zich door levering van kwalitatief hoogwaardige plannen, de sterke communicatie tussen opdrachtgever, planbegeleider en overheden en de relatief beperkte kosten. Recentelijk zijn diverse plannen naar tevredenheid van de opdrachtgever in procedure gebracht.


De gemeente Almelo stelde onder andere als voorwaarde dat de ruimtelijke samenhang op het perceel en de landschappelijke inpassing van het betreffende perceel door de te realiseren nieuwbouw moest worden verbeterd. Nadrukkelijk moest er aandacht zijn voor de landschappelijke inpassing. Er werden drie varianten opgesteld.

Op het perceel op de hoek met de Buitenstouwe ligt de wens van de initiatiefnemers om een nieuw erf te ontwikkelen met de functie wonen (dubbele bewoning). In het gebied liggen meerdere woonerven. Doel is om een moderne woonboerdij als twee-onder-één kap te bouwen, passend in het landschap en aansluitend op de karakteristieken van de streek. Het is gewenst om een compact erf te ontwikkelen. Het perceel aan de Buitenstouwe is kenmerkend en karakteristiek. Momenteel is het in gebruik als agrarisch grasland. Het is gewenst de ruimte open te houden en de karakteristiek zoveel mogelijk te behouden. Door herbestemming van andere kavels is het mogelijk geworden dit perceel tot ontwikkeling te brengen. Buro Stad en Land b.v. stelde het ruimtelijk kwaliteitsplan op

1169-01-V4rapp2

  • De situering van gebouwen en landschappelijke inrichting volgt de historische structuur van het landschap.
  • De momenteel beperkte singel aan de oostzijde wordt versterkt door
    extra aanplant.
  • Vanaf twee zijden is er zicht op de nieuwe ontwikkeling. Het voorgedeelte dat een meer intensieve inrichting kan krijgen is gelegen aan de Klaas Kloosterweg. De inrit is dicht tegen de oostelijke kavelgrens gesitueerd. Vanaf de Buitenstouwe is zicht op het zij- en achtergedeelte van het erf. Hier moet juist aandacht zijn voor de landschappelijke kwaliteit
    en een meer extensieve sfeer worden beoogd, passend bij het karakter van de boerderij. Op het erf is voldoende ruimte om te kunnen keren,
  • Achter op het erf is de kapschuur voorzien. Met een karakteristiek weidehek en gekloofde eiken/kastanje paaltjes wordt de grens tussen erf, weitje en weiland gemarkeerd.
  • De voortuin gaat vanaf de weg met gras over in een typische Staphorster boerentuin, gescheiden door een lage haag van beuk. Achter de beukenhaag kunnen heesters als boerenjasmijn, hortensia, forsythia en lagere sierheesters en –planten een plek krijgen.
  • Twee hoogstamfruitbomen markeren de entree.
  • De haag wordt deels omgezet rond de hoek waarna dezst2e overgaat in de groente-/nutstuin. Deze tuin ligt open in het landschap, er is zicht op vanaf de Buitenstouwe. Een drietal hoogstamfruitbomen markeert de overgang naar het omliggende land.
  • Achter het erf is plaats voor een extra fruitboom in een (speel)weide

 

 

Wadi’s zorgen in parken en groenvoorzieningen voor een vertraagde waterafvoer. Door water langer onderweg te laten zijn en langzaam in de bodem te laten infiltreren wordt het oppervlakte bij overmatige neerslag minder belast. Wadi’s vullen zich door hemelwater bovengronds af te voeren en hemelwaterafvoeren af te koppelen en deze richting wadi te vervoeren middels drains, open goten of leidingen.

Door wadi’s met een meer aangepaste vegetatie te beplanten kunnen deze een grotere rol spelen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de stad en krijgen ze een meer diverse, aantrekkelijkere verschijning.

wadi bij aanleg waterkering waterschap noorderzijlvest, gemeente de marne en staatsbosbeheer

Meer natuurlijk vormgegeven wadi’s kunnen een rol spelen als ecologische verbindingszone in de wijk en in de stad. Hierbij is vooral van belang dat de vegetatie hoog opgaand is om dekking te bieden voor zich verplaatsende kleine zoogdieren, amfibieën en insecten zoals dagvlinders en sprinkhanen. Een bewust vormgegeven en aaneengesloten groenblauwe dooradering van de stad is van grote betekenis voor de stedelijke biodiversiteit en leefkwaliteit.

In tegenstelling tot wat nu gebruikelijk is, zou in wadi’s meer gebruik gemaakt kunnen worden van planten die gewend zijn aan wisselende waterstanden die van nature in beekdalen en aan oevers voorkomen. Tegenwoordig wordt voornamelijk gekozen voor robuuste grasmengsels die goed bestand zijn tegen betreding en langere periodes van droogte. Het grasmengsel kan weer minder goed tegen langere periodes van nattigheid. Een meer gevarieerde aanplant, met gras om op te spelen en met hogere beplanting voor de diversiteit van flora en fauna, zal de wadi’s nog aantrekkelijker maken. Wadi’s vervullen dan meer functies dan alleen waterbeheer. Een meer diverse beplanting zorgt voor een beter doorwortelde bodem die op de lange termijn beter doorlatend blijft. Wel wordt de opslagcapaciteit ongeveer 1% (dus verwaarloosbaar) kleiner door het toegenomen plantenvolume.

Voor het nieuwe Zwembad in Emmen werd een waterretentiegebied ingepast welke tevens dient als natuurbeleef- en speelvoorziening

Plan voor gemeente De Marne, nat duinlandschap als wadi in Lauwersmeer

Meer natuurlijke wadi’s vragen een ander onderhoud. Terwijl met een grasmengsel ingezaaide wadi’s minimaal eens in de twee weken gemaaid moeten worden vraagt een meer natuurlijke wadi minder regulier onderhoud maar meer aandacht met betrekking tot zwerfvuil.

3D-visualisatie door Buro Stad en Land voor ontwikkeling Stiens

Plan voor woningbouw Stiens met grote, centrale waterinfiltratievijver

De milieuwinst van zonne-energie staat niet ter discussie. Landschappelijke inpassing is echter noodzakelijk om de negatieve ruimtelijke effecten te minimalieren. Voor GROENLEVEN werken we aan verschillende parken van 5 tot 20 ha, overwegend in de noordelijke provincies. Ondermeer het drijvende park bij Tynaarlo werd voorbereid. Daarnaast werken we aan plannen in De Wolden, Hoogeveen, De Fryske Marren, Midden-Drenthe etc.

Voor Ecotecworld werd de Stroomtuin IJlst gevisualiseerd. Hier is een extreem laag paneel toegepast in combinatie met een laag dijklichaam waardoor in dit zeer open landschap de aanwezigheid van de panelen nauwelijks vanuit de omgeving zal worden ervaren.

Door een natuurgetrouwe 3D-visualisatie te leveren kon de ruimtelijke impact goed worden ingeschat.

Buro Stad en Land heeft het inrichtings- en beeldkwaliteitsplan opgesteld naar aanleiding van de verplaatsing van een agrarisch bedrijf aan de Gemeenteweg naar een locatie aan de Klaas Kloosterweg te Staphorst. Om de toekomstige groei van het bedrijf te faciliteren, en het bedrijf te optimaliseren wordt het agrarische bedrijf verplaatst naar deze nieuwe locatie in het buitengebied van Staphorst. De wens is om de huidige locatie te bestemmen als woonlocatie. Het agrarische bedrijf is een grondgebonden veehouderij met melkvee. De doelstelling is het exploiteren van een modern melkveebedrijf, waaruit een volwaardig ondernemingsinkomen kan worden behaald. In de huidige situatie aan de Gemeenteweg zijn in de directe omgeving van het bedrijf diverse burgerwoningen en bedrijfsgebouwen van derden met milieucontouren aanwezig die de (beoogde) ontwikkeling belemmeren. Het doel is te komen tot de juridische en beleidsmatige medewerking voor de herbestemming van het terrein aan de Gemeenteweg. Onderdeel van de benodigde bescheiden vormde het inrichtings- en beeldkwaliteitsplan. Voor de nieuwe ontwikkeling aan de Klaas Kloosterweg was door ons reeds eerder een ruimtelijk kwaliteitsplan opgesteld.

staphorst kko